Van het eerste verjaardagsfeestje van je baby tot de trouwdag met Hawaï-thema van je broer, bij eventfotografie draait alles om het vastleggen van de belangrijkste mijlpalen in het leven. Of je nu een grote bijeenkomst met vrienden of een intiem familiefeest in het vooruitzicht hebt, deze eenvoudige tips voor beginners helpen je om het nog beter vast te leggen.

1. Begin ruim op tijd

De morgenstond heeft goud in de mond. Dat geldt ook voor jou als je goed voorbereid bent en ruim op tijd aankomt. Of je nu de sportdag van je kind op school fotografeert of het 50-jarig huwelijksfeest van je ouders, als je vroeg op de locatie arriveert, heb je een enorm voordeel. Ten eerste kan je de locatie verkennen en bepalen waar je je foto’s wilt maken. Kijk naar plekken met mooi natuurlijk licht of een groot raam als je binnen wilt fotograferen. En ten tweede kan je ervoor zorgen dat je niets van de actie mist. Denk daarbij aan de komst van een speciale gast, waar niemand iets van wist. Bijvoorbeeld tante Els die in Australië woont. Als je vroeg komt, heb je genoeg tijd om je camera (of smartphone-app) voor te bereiden, zodat je klaar bent om te beginnen met fotograferen zodra het evenement van start gaat.

2. Sta paraat voor belangrijke momenten

Van de eerste kus van het bruidspaar tot de eerste glimp van dat extra speciale verjaardagscadeau, bij eventfotografie draait het allemaal om het vastleggen van die ‘once in a lifetime moments’. Je krijgt vaak maar één kans om deze vast te leggen, dus het is belangrijk om voorbereid te zijn en klaar te staan om te fotograferen wanneer ze zich voordoen. Zorg ervoor dat je camera gebruiksklaar om je nek hangt of houd je smartphone altijd in je hand, zodat je hem meteen kan gebruiken. Als je een evenement fotografeert met een planning of programma, zoals een huwelijk of een goed georganiseerd feest, vraag dan aan degene die het organiseert hoe laat alles begint. Als je precies weet waar en wanneer alles gaat gebeuren, kan je ervoor zorgen dat je op de juiste plaats staat en klaar bent om alles vast te leggen!

3. Fotografeer reacties

Als je je concentreert op het vastleggen van de belangrijkste gebeurtenissen, kan je gemakkelijk de kleinere momenten om je heen vergeten. Als je kind bijvoorbeeld ineens een dans opvoert of een gedicht voordraagt op een familiebijeenkomst, zul je je natuurlijk concentreren op het vastleggen van foto’s van het optreden. Het is echter ook belangrijk om de reacties van de mensen die toekijken vast te leggen. Of het nu tranen van vreugde en een lachbui zijn of regelrechte verbazing en shock. Vergeet dus niet om om je heen te kijken en te zien hoe de mensen reageren op de ‘hoofdact’.

4. Fotografeer het hele verhaal

Bij eventfotografie gaat het erom het verhaal te vertellen van wat er zich voor je afspeelt. En net als bij verhalen in boeken of films hebben alle evenementen naast hoofdrolspelers ook bijrolspelers. Als je partner bijvoorbeeld een instrument bespeelt tijdens een concert, wil je niet alleen de mensen op het podium, maar ook het publiek fotograferen. Misschien kijk je samen met andere vrienden of familieleden naar het concert, zodat je die kan fotograferen om een completer verhaal te vertellen. Misschien fotografeer je een wedstrijd van je kind. In dat geval kan je alle juichende fans en coaches langs de zijlijn fotograferen, net als de teamgenoten op het veld. Jij bent de regisseur en iedereen die bij het evenement aanwezig is, kan een rol spelen in je foto’s.

5. Maak spontane foto’s

Wees niet bang om ongeposeerde foto’s te maken, want met deze natuurlijk ogende foto’s leg je de werkelijkheid vast van hoe het was om op het evenement aanwezig te zijn. Of het nu gaat om een grappige foto van je kleine (b)engel die in slaap is gevallen, nadat hij te veel verjaardagstaart heeft gegeten of een foto van je vader met tranen in zijn ogen op het huwelijksfeest van je zus, met spontane foto’s kan je de kleine momenten herinneren die de gebeurtenis zo speciaal hebben gemaakt. Soms zijn ze zelfs beter dan je geposeerde foto’s!

6. Maak actiefoto’s

Van sportwedstrijden tot dansfeesten, van concerten tot verjaardagsspelletjes, het is altijd leuk om de actie vast te leggen. Als je een camera gebruikt, kan je overwegen een zoomlens te gebruiken waarmee je dichtbij je onderwerp kan komen. Fotografeer je met je smartphone? Probeer de ‘burst’-modus eens, waarmee je meerdere foto’s achter elkaar kan maken en vervolgens de beste uitkiest. Ga zo dicht mogelijk bij je onderwerp staan, op de dansvloer of zelfs op het podium, en ga mee in de actie.

7. Gebruik zowel je oren als je ogen

Als je in de ‘fotomodus’ bent, is het normaal dat je je afstemt op wat je met je ogen ziet. Maar bij eventfotografie is het ook belangrijk om je bewust te zijn van wat er om je heen gebeurt, en soms komen onze oren daarbij het beste van pas. Fotografeer je het 60e verjaardagsfeest van jouw mama in haar huis? Houd je oren open voor wat er in andere kamers van het huis gebeurt of zelfs buiten in de tuin. Fotografeer je het afstuderen van je zusje? Luister naar de aankondigingen, zodat je klaar staat zodra ze het podium opgaat.

8. Moedig mensen aan om te poseren voor foto’s

Of je nu de hele familie bij elkaar wilt krijgen voor een groepsfoto in de tuin of een snel portret van je partner voordat hij of zij met de band het podium opgaat, geposeerde foto’s zijn perfect voor alle evenementen. Denk na over wat je op de achtergrond van je foto’s laat zien, zodat het duidelijk is waar de foto is genomen. Als je bijvoorbeeld een portret van je kind maakt voor een wedstrijd in het zwembad, zorg je ervoor dat je het zwembad op de achtergrond kan zien. Als het om een muziekconcert gaat, laat je model dan het instrument vasthouden en zorg ervoor dat je het podium en/of het publiek achter hem of haar kan zien.

9. Gebruik natuurlijk licht waar dat mogelijk is

Probeer altijd natuurlijk licht te gebruiken voor je geposeerde fotosessies, omdat dit je helpt flatterende foto’s te maken. Zoek een groot raam als je binnenshuis fotografeert of zoek een zonnig plekje in de tuin als je buiten bent. Je kan ook in de schaduw fotograferen als je model te veel moet knipperen bij fel licht. Ben je bij een groot indoorevenement, zoals een basketbalwedstrijd of tennistoernooi? Ga dan op zoek naar verlichting waar je je model voor kan laten poseren.

10. Betrek anderen erbij

Voor een andere kijk op je evenement kan je je camera of smartphone aan je vrienden, partner of familieleden geven. Dit is een heel leuke manier om andere mensen erbij te betrekken en het levert vaak fantastische evenementfoto’s op die je zelf nooit zou hebben gemaakt. Zorg ervoor dat je camera/smartphone op automatisch staat ingesteld, zodat zij alleen maar moet richten en fotograferen. Kinderen vinden dit geweldig en misschien inspireer je wel iemand om met fotografie te beginnen als nieuwe hobby. O, en een ander groot voordeel is dat je niet het hele evenement met de camera in de weer bent en zo misschien ook een paar mooie foto’s van jezelf krijgt!

Ontdek meer adviezen en tips om je fotografie-skills te verbeteren in de albelli blog.

Reacties