12 Nieuwjaarsvoornemens

Door Albelli op 29 december 2020

Vergeet smoothies van boerenkool en elke dag gaan zweten in de fitness, wij hebben 12 nieuwjaarsvoornemens waar we zeker van zijn dat je ze niet op zal willen geven. En je zou zelfs een albelli fotoboek kunnen vullen met de foto’s van de nieuwe hobby’s die je dit jaar oppakt.

We hadden het met onze albelli collega’s over hun nieuwjaarsvoornemens voor 2021 en daarbij kwamen heel wat mislukte voornemens van het voorbije jaar aan het licht. Van gitaar leren spelen tot elke dag de krant lezen. Er zijn heel wat voornemens die we maar moeilijk vol kunnen houden.

Met het nieuwe jaar voor de deur hebben we een lijst met voornemens samengesteld die we in 2021 graag vol zouden willen houden, zoals meer naar buiten komen en nieuwe creatieve projecten opstarten. Er staan ook een aantal mooie fotogenieke ideeën in de lijst (natuurlijk), zodat je een fotoboek kunt maken van alle nieuwe herinneringen die je doorheen het nieuwe jaar maakt.

1. Ontdek je eigen stad

Goede voornemens voor het nieuwe jaar zijn voornemens waar je zin in hebt om mee aan de slag te gaan. En geef toe, wat is er leuker dan je eigen buurt te ontdekken? Historische gebouwen waar je altijd al meer over wilde weten, een lokaal park dat je nog niet ontdekt hebt of een wandelpad dat je volledig zou willen bewandelen, het ontdekken van nieuwe plekken kan leiden tot enkele geweldige ervaringen. Maak een lijst van alle coole, interessante en verborgen plekjes in je stad die je wilt ontdekken en vink ze zo allemaal één voor één af.2. Doe je best om iemand aan het lachen te brengen

2. Tover elke dag een glimlach op iemands gezicht

Kleine gebaren kunnen heel wat teweeg brengen. Probeer zo vaak mogelijk iemands dag te maken! Je kan bijvoorbeeld je buur helpen bij het dragen van zijn of haar boodschappen of wat leuks gaan doen met een vriend of vriendin die het moeilijk heeft. Probeer deze kleine dingen die mensen zo blij maken het hele jaar lang vol te houden en kijk aan het einde van de rit wat voor verschil je gemaakt hebt. 

3. Stap uit je comfortzone

We bedoelen daarmee niet dat je moet gaan skydiven of wat anders extreems moet gaan doen. Maar dit jaar kan je bijvoorbeeld beginnen met een hobby die je altijd al wilde doen, maar waar je toch wat zenuwachtig voor was. Of je kan op je werk zelf voorstellen om presentaties te geven of tijdens Zoom-meetings te spreken. Buiten het werk zijn dingen zoals openluchttheater of danslessen perfect om mee te starten. Het lijkt eerst misschien wat eng, maar je krijgt er zoveel voor terug. 

4. Toon je familie en vrienden hoe belangrijk ze voor je zijn

De beste voornemens zijn vaak gewoon kleine veranderingen die je toepast. Eén van de makkelijkste dingen om te doen is wat meer appreciatie voor vrienden en familie tonen. Door je dankbaarheid te tonen voor alles wat ze voor je doen, geef je hen zeker en vast een kleine boost. Je kan proberen om elke maand kleine cadeautjes op te sturen zoals een fotokaart of hen verrassen met een spontaan cadeau nadat je hen gezien hebt. Hier maak je ongetwijfeld iedereen blij mee!

5. Wees wat creatiever

Door creatief te zijn, gaan we vaak aan de slag met nieuwe ideeën. Dit is trouwens vaak ook de perfecte manier om jezelf te ontwikkelen. Je kan wat meer knutselen met de kinderen of je kan in je vrije tijd gaan schilderen of schrijven. En waarom maak je geen nieuw fotoboek om je ontwerpvaardigheden nog beter te ontwikkelen? Als je meer inspiratie nodig hebt, kan je hier terecht voor onze creatieve tips. 

6. Word één met de natuur

Heel wat van ons werken meer thuis, het is dan ook belangrijker dan ooit om even naar buiten te gaan en een wandeling te maken. Naar buiten gaan en genieten van de frisse lucht is de perfecte manier om je hoofd even leeg te maken. Je kan bijvoorbeeld een uitdaging voor jezelf aangaan zoals 10.000 stappen per dag zetten. Hierdoor zal je uiteraard veel vaker naar buiten gaan. Als je op zoek bent naar een nieuwe hobby in open lucht, is het misschien een leuk idee om je eigen fruit en groenten te planten. De dag beginnen met een korte wandeling naar de groentetuin zal je zeker helpen om de rest van de dag wat meer energie te hebben.

7. Breng wat tijd offline door

We zijn allemaal waarschijnlijk wat te vaak met onze smartphone bezig. Waarom probeer je niet om je computer enkele uurtjes uit te zetten en je smartphone even weg te leggen zodat je van wat offline tijd kan genieten? Op die manier heb je wat meer tijd om weg te duiken in een goed boek of om wat meer aandacht te besteden aan alles wat rondom je gebeurt.

8. Maak kennis met nieuwe smaken

Van je eten tot muziek en boeken, je kan 2021 gebruiken om nieuwe dingen te ontdekken. Als je altijd al een moeilijke eter was, kan je eens proberen om wat nieuws te eten. Ben je gek op een specifieke muziekstijl? Probeer eens wat af te wisselen en nieuwe artiesten te ontdekken. En als je altijd hetzelfde soort boeken leest, is het misschien tijd om hier verandering in te brengen.

9. Ga wat cultuur opsnuiven

Een bezoek aan een kunstgalerij of aan een museum, uitstapjes waarbij je cultuur gaat opsnuiven zijn altijd een goed idee. Waarom probeer je niet om elke maand een nieuwe cultuurervaring te beleven, zelfs al is het maar een bezoek aan enkele historische monumenten of bekende straatkunst? En als je kinderen hebt kan je ze bijvoorbeeld meenemen naar een museum of een kunstgalerij tijdens het weekend.

10. Besteed meer tijd aan dingen die echt belangrijk zijn

Het is best lastig om een goede balans te vinden dus werk en vrije tijd. Als je op je werk vaak last hebt van stress en je veel meer overuren klopt dan je eigenlijk zou willen, dan kan je er een voornemen van maken om wat meer tijd met vrienden en familie door te brengen. Je zou bijvoorbeeld wat meer uitjes samen kunnen plannen of wat gezellige avonden op de zetel kunnen spenderen. In het echt of online tijd spenderen met je vrienden en familie is de perfecte manier om even te ontspannen van je werk.

11. Doe wat voor een ander

Als er een goed doel is dat je nauw aan het hart ligt, kan je proberen om er in 2021 geld voor in te zamelen of je kan er voor kiezen om als vrijwilliger aan de slag te gaan. Je zou bijvoorbeeld als vrijwilliger in een daklozencentrum of in een bejaardentehuis kunnen helpen. Of je kan sponsors zoeken om lokale dieren te redden.

12. Maak meer foto’s

Je moet natuurlijk wel al deze nieuwe ervaringen documenteren, dus is het misschien leuk om je wat meer in fotografie te verdiepen. Maak in 2021 foto’s van al je favoriete momenten zodat je aan het eind van het jaar voldoende materiaal verzameld hebt om een geweldig fotoboek of mooie wanddecoratie te maken van al je herinneringen. We hebben een geweldige handleiding die je kan helpen met de basis van fotografie. Onze tips zijn eenvoudig te volgen waardoor je al snel als een echte professional te werk zal kunnen gaan.

We hopen dat we je geïnspireerd hebben met enkele voornemens voor 2021 en vooral dat we er ons aan zullen houden! Geniet van alle nieuwe dingen en vergeet niet alles vast te leggen met je camera. Als je creatief aan de slag wilt gaan met één van onze fotoproducten, klik dan op de knop hieronder. 

creëer nu