Eenvoudige portrettips voor Vaderdag

Door Albelli op 30 mei 2023

Maak fantastische foto’s van je papa voor in een leuk Vaderdagboek met deze eenvoudige fototips van albelli.

Het ontwerpen van een fotoboek voor Vaderdag is een geweldig idee. Bovendien is ook nog eens erg eenvoudig. Volg deze drie stappen om je eigen fotoboek voor Vaderdag te maken:

1 – Kies je favoriete foto’s van je papa uit

2 – Ga creatief aan de slag met je boek

3 – Laat het bij jou of bij hem leveren

Om het allemaal nog eenvoudiger te maken, kan onze Smart Assistant de beste foto’s voor jou selecteren. Op die manier kan je je fotoboek al in slechts enkele minuten tijd ontwerpen. Zodra je boek ontworpen en besteld is, kan je ook een digitale versie ervan met de rest van de familie delen. Als je papa meestal degene is die de foto’s maakt of als je nog meer foto’s wil waarop hij straalt, bekijk dan zeker even deze eenvoudige portrettips zodat je je fotoboek met prachtige foto’s kan vullen. Je kan ze trouwens ook gewoon even uittesten als je je skills nog wat wil verbeteren.

Hoe kan je een klassiek portret maken

Een portretfoto van een oude lachende man. Op de achtergrond zie je wazige bomen, maar de man zelf is scherp.

Als je nog niet veel ervaring hebt met portretfotografie, is het belangrijk dat je eerst de basis onder de knie krijgt. Zodra je een klassieke portretfoto kan maken, kan je dit gebruiken als basis om te gaan experimenteren.

1. Gebruik een breed diafragma

Als je een spiegelreflexcamera gebruikt, kan je je lens instellen op een zo groot mogelijk diafragma. Dat zal je helpen om de achtergrond waziger te maken zodat alle focus op je papa komt te liggen. Voor meer tips over diafragma, kan je onze handleiding bekijken.

2. Ga op zoek naar een goede achtergrond

Denk grondig na over de achtergrond. Als je achtergrond schoon en opgeruimd is, zal de aandacht niet zo snel afgeleid worden. Een muur of een haag zijn bijvoorbeeld perfect als achtergrond. Je kan je papa vragen om enkele meters ervoor te gaan staan.

3. Focus op de ogen

Ogen trekken altijd de aandacht, zorg er dus voor dat ze zo scherp mogelijk zijn.

4. Maak veel foto’s

De persoon in de foto zal zich steeds meer op zijn gemak gaan voelen. Neem dus zeker verschillende foto’s om hem zo de kans te geven om zich te ontspannen. Op die manier zal het resultaat er zo natuurlijk mogelijk uitzien.

Boots een speciale foto na

Een foto van een oudere man die met zijn zoon in een boot op het meer aan het vissen is.

Heb je een bepaalde foto van je papa waar je altijd gek op bent geweest, bijvoorbeeld een foto van toen je nog een kind was of een retro familiefoto waar je altijd om moest lachen? Dan kan je deze foto nabootsen om zo je favoriete herinnering te herbeleven. Probeer ervoor te zorgen dat iedereen een outfit draagt die lijkt op de outfit uit de originele foto en laat hen op dezelfde manier poseren.

Focus op details

Een close-up foto van een paar mannenhanden, bedekt met aarde, die een doek vasthouden.

Alle kleine dingen die alleen jij over je papa weet kunnen een portret nog mooier maken. Je kan bijvoorbeeld gebruikmaken van voorwerpen die hij leuk vindt, zoals zijn favoriete stoel of een sweater die hij vaak draagt. Daarnaast kan je ook de focus leggen op kleine eigenaardigheden of eigenschappen, misschien heeft hij wel echte werkhanden omdat hij vaak in de tuin werkt of misschien zijn er bepaalde eigenschappen of manieren die je alleen met je vader associeert. Denk even na over wat hem precies uniek maakt en probeer dat vast te leggen.

Laat hem iets doen dat hij leuk vindt

Een foto van een oude man op de bank met een gitaar.

Om een beetje meer van het karakter van je papa te tonen, kan je hem fotograferen terwijl hij iets doet waar hij echt gek op is. Als hij bijvoorbeeld bepaalde dingen verzameld, kan je een foto nemen van hem met zijn verzameling. Als hij gek is op eten, kan je een foto van hem in de keuken maken. En als hij niet zonder sport kan, kan je een actiefoto van hem tijdens één van zijn wedstrijden maken.

Je kan ook een activiteit samen organiseren en dan alle foto’s van die dag verzamelen en er een volledig fotoboek aan wijden.

Betrek de hele familie erbij

Een foto met daarop een knuffelend gezin op het strand bij zonsondergang.

Voor je papa zijn jij en je familie het allerbelangrijkst. Je kan hem dan ook geen groter plezier doen dan met een familiefoto.

Als je je fotografische vaardigheden moet bijspijkeren voordat je je portret maakt, bekijk dan onze introductie tot de basisprincipes van het fotograferen om aan de slag te gaan. Dan kan je experimenteren met je foto’s en alles vastleggen wat je vader uniek maakt voor een fotoboek dat hij voor altijd zal koesteren.

MAAK EIN FOTOBOEK