Je hebt geen diploma grafische vormgeving nodig om mooie fotoboeken van albelli te ontwerpen. In deze handleiding leren we je denken als een echte ontwerper, met tips voor het uitkiezen van je kleurenpalet, tips om consistent te blijven en tips om professioneel gebruik te maken van onze tools.  

Door vast te houden aan een paar basisprincipes van grafisch ontwerp, maak je in een mum van tijd geweldige fotoboeken en heb je een heleboel nieuwe ideeën om creatief aan de slag te gaan bij elke gelegenheid. 

Eerst en vooral moet je nadenken over het doel van je fotoboek

Het doel van je fotoboek is belangrijk om te bepalen wat je ermee gaat doen, van het kleurenpalet dat je kiest tot de indeling van de pagina en de structuur van je verhaal – hier vind je trouwens tips voor het vertellen van een verhaal met je fotoboek. 

Als het een cadeau is voor iemand, moet je rekening houden met hun smaak. Als het boek voor jezelf is, kan je een boek ontwerpen dat volledig bij je past.

Snelle tip: een mood board is perfect om je project te starten. Een mood board is eigenlijk een collage vol ideetjes, zoals kleurenstalen, afbeeldingen, lettertypes en alles wat je inspireert. Hiermee wordt het makkelijker om een thema te bepalen en uit te zoeken welke elementen goed samengaan. 

Hoe kies je een kleurenpalet voor je fotoboek uit

Probeer je niet mee te laten slepen door een combinatie van (te)veel verschillende kleuren. Voordat je met je fotoboek aan de slag gaat, kan je drie of vier kleuren uitkiezen die ook nog eens bij de tinten van je foto’s passen. Je mood board kan hierbij helpen. 

Als je foto’s met gelijkaardige tinten bij elkaar plaatst, ziet het geheel er meteen professioneel uit. Maar voor grote familieboeken waar je foto’s uit allerlei decennia combineert, moet je het jezelf niet te moeilijk maken met kleuren. Gewoon zwart-wit is vaak al voldoende om ervoor te zorgen dat je foto’s er als één geheel uit gaan zien. 

Snelle tip: hou je kleuren consistent en neem ze ook mee in je achtergronden, clipart en lettertypes voor een professionele finish.

Ga voor maximaal 3 verschillende lettertypes

Als je keuze hebt uit heel wat lettertypes, kan het verleidelijk zijn om er zoveel mogelijk te gebruiken. Maar denk eens even aan alle tijdschriften en professionele koffietafelboeken die je al gezien hebt. Zij hebben altijd consistente lettertypes en maken zelden gebruik van contrasterende stijlen.

Ga voor maximaal drie verschillende lettertypes en kies er eentje dat bij je foto’s past. Voor zwart-wit foto’s kan je bijvoorbeeld kiezen voor een traditioneel serif lettertype. Een afgerond lettertype doet het dan weer goed bij schattige familiefoto’s. Lettertypes in handgeschreven stijl kunnen er dan weer voor zorgen dat je reisdagboek er persoonlijker uit gaat zien.

Snelle tip: kies één lettertype voor de titels en één voor de bijschriften en data. Dit maakt het makkelijker om consistent te blijven. 

Wees consistent met je indelingen en foto’s

Bij grafische vormgeving is het belangrijk om consistent te zijn, pas dit dus ook zeker toe op je fotoboeken. Indien mogelijk kan je doorheen je fotoboek foto’s in gelijkaardige tinten of foto’s met hetzelfde onderwerp gebruiken. 

Kies ook voor gelijkaardige indelingen. Als je bijvoorbeeld afgeronde mozaïeken gebruikt, kan je best vermijden om er vierkante rastermozaïeken aan toe te voegen. Anders kunnen je pagina’s er al snel rommelig uit gaan zien.

Snelle tip: als je foto’s heel wat contrasterende tinten bevatten, kan je ze misschien zwart-wit maken. Dit kost niet veel tijd en zorgt ervoor dat je fotoboek er strak uit gaat zien.

Zoek een evenwicht tussen indelingen met één en meerdere foto’s 

Indelingen met één foto en indelingen met meerdere foto’s staan erg leuk naast elkaar. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor een indeling met slechts één foto als je een grote foto hebt zoals bijvoorbeeld een landschapsfoto of een foto van het hele gezin. Indelingen met meerdere foto’s zijn dat weer perfect om details of gezellige momenten weer te geven. 

Snelle tip: maak gebruik van de vooraf ontworpen indelingen in onze bewerkprogramma’s. Je hoeft een indeling alleen maar toe te passen op een pagina, daarna klik je elk grijs vakje aan of sleep je je foto ernaar toe. Dit zorgt ervoor dat je zelf niet hoeft uit te lijnen en dat je geen foto’s aan hoeft te passen. 

Maak gebruik van clipart 

We beschikken over een erg getalenteerd team van designers dat onze clipart ontwerpt. Deze exclusieve designs zijn ingedeeld in collecties en ze zijn perfect om een extraatje aan je fotoboeken toe te voegen.

Zoals bij alles is het ook hier belangrijk dat de gebruikste clipart past bij de algemene look en feel van je boek. In onze online en offline fotoprogramma’s kan je kiezen uit heel wat clipart. Ze zijn onderverdeeld in categoriën zoals ‘huwelijk’, ‘reizen en vakantie’ en ‘baby en kinderen’. Je kan dit heel eenvoudig clipart terugvinden die bij je thema past.

Snelle tip: als je wat inspiratie nodig hebt over waar je precies je clipart kan plaatsen, kan je onze vooraf ontworpen fotoboeken bekijken en zien hoe onze designers ze gebruiken en met welke kleuren zij ze gecombineerd hebben.

Hoe kan je de omslag van je fotoboek ontwerpen

Onze standaard linnen en leren omslagen zijn fantastisch als je een reeks fotoboeken voor in je boekenkast wil ontwerpen en je het belangrijk vindt dat de omslagen identiek zijn. Maar als je op zoek bent naar een unieke finish, kan je ervoor kiezen om een foto op de omslag te plaatsen.

Om het er allemaal extra professioneel uit te laten zien, kan je een grote foto selecteren die je op de voor- en achterkant kan plaatsen. Of je kan kiezen voor een grote foto op de voorkant en kleinere foto’s op de achterkant. Het maken van de omslag doen wij altijd als laatste zodat we enkele elementen van ons algemeen design uit kunnen kiezen om ook op de omslag weergegeven te worden.

Snelle tips: gebruik het lettertype dat je voor je titels gekozen hebt om de titels op de omslag te schrijven, gebruik één van je secundaire lettertypes, bijvoorbeeld die voor je bijschriften of data, om de titel op de rug van het boek te herhalen. Je zou eventueel wat bijpassende clipart aan de omslag toe kunnen voegen om het thema zo overal terug te laten komen.  

Je bent nu op de hoogte van een heleboel basisprincipes voor grafisch ontwerp en ideetjes die je kan gebruiken bij het maken van je volgende fotoboek. Hoe ga jij beginnen?

Voor meer inspiratie over het vertellen van een verhaal met je fotoboek en het opstellen van een eenvoudige werkmethode voor je volgend project, kan je onze andere handige handleidingen raadplegen.  

Reacties