Een vrouw die buiten staat met haar rug naar de camera. De foto is erg mistig waardoor een deel van de achtergrond onscherp is.

In onze handleidingen hebben we het al over verschillende instellingen en technieken gehad die je kunnen helpen om betere foto’s te maken en dus professioneel uitziende albelli fotoboeken te creëren. We hebben het al vaker gezegd, maar een goede foto hangt van verschillende factoren af, zowel creatief als technisch. Om je meer creatieve opties te geven, kan je het best beginnen met het begrijpen van de tools en camera-instellingen waarmee je moet werken, en als je eenmaal die basiskennis hebt, kan je gaan experimenteren.

De belangrijkste knoppen van je digitale camera zijn bedoeld om het licht dat je sensor raakt te regelen. En in onze vorige gids over het gebruik van ISO hebben we uitgelegd hoe je zoveel mogelijk licht kan vastleggen als je onder lastige omstandigheden fotografeert. Maar een goede foto maken is niet alleen afhankelijk van de hoeveelheid licht, het is ook een kwestie van lichtkwaliteit, en de beste manier om dat aan te pakken is met een instelling die witbalans heet.

Wat is witbalans?

Een foto van een tram in een smalle straat. De foto is in drieën gesplitst om de witbalans weer te geven; één deel heeft blauwachtige tinten, het midden heeft gebalanceerde tonen en het rechtse deel heeft geelachtige tinten.

Er bestaan verschillende kleurtinten licht. Denk bijvoorbeeld een koud blauwig neonlicht in een fietstunnel. Dat licht is heel anders dan de warme gouden tinten van een zonsondergang. Ook kaarslicht ziet er warmer uit dan het licht op een bewolkte dag. Onze camera’s kunnen de kwaliteit van het licht niet precies detecteren. Hoewel er automatische instellingen zijn die vrij goed kunnen werken, zijn de resultaten niet altijd perfect en kunnen de kleuren er een beetje onevenwichtig uitzien.

Als we een foto maken, probeert onze camera een neutraal grijs punt in de foto te vinden. Daarna probeert hij alle kleuren er omheen in evenwicht te brengen. Als dit lukt, zullen alle kleuren in de foto er goed uitzien, zo niet, dan kan het zijn dat je heel geelachtige of vooral blauwe tinten krijgt. Witbalans is de instelling die je hierbij kan helpen. En door de witbalans te corrigeren, breng je eigenlijk alle tinten in je foto in evenwicht. Het is heel belangrijk om te weten hoe je witbalans kan gebruiken en hoe je je camera handmatig kan instellen zodat het de kwaliteit van het licht in de scène herkent. Gelukkig is dat allemaal heel eenvoudig te doen.

Hoe kan je witbalans gebruikenEen foto van een mopshond in een rode regenjas. De foto laat zien hoe de witbalans de tinten in een afbeelding kan veranderen; de foto is verdeeld in vijf tinten met pictogrammen van verschillende vooraf ingestelde camera's erboven.

Of je nu realistische foto’s wil maken of met kleur wil spelen, witbalans kan je erbij helpen. De eenvoudigste manier om witbalans in te stellen, is door gebruik te maken van de standaardinstellingen. Alle digitale camera’s hebben een automatische witbalansinstelling en verschillende standaardinstellingen voor verschillende omstandigheden, zoals zonnig, bewolkt, schaduw en binnenshuis.

Het kan zijn dat de automatische instelling voor jou goed werkt, maar zoals we al zeiden, kan een camera niet zien of je binnen of buiten bent op een bewolkte dag, zodat de kleurbalans in je opname er mogelijk niet zo goed uitziet. En het is dan dat de standaardinstellingen van pas kunnen komen. Test ze even uit om te weten te komen wat je camera allemaal kan en ontdek zo je favoriete kleurbalans bij elke instelling. Je zal al snel merken dat het wijzigen van een standaardinstelling een groot verschil kan maken in vergelijking met een foto die je met de automatische instelling gemaakt hebt.

Hoe kan je je witbalans verfijnen

Een Kelvin-schaal met lichttemperaturen van 1000 tot 10000, met kaarslicht, kunstlicht, zonlicht en bewolkte luchten op de schaal om hun temperatuur in graden Kelvin weer te geven.

Met sommige camera’s kan je je witbalansinstellingen nog verder aanpassen. Voor foto’s waarbij de standaardinstellingen net niet goed genoeg zijn, kan je de witbalans aanpassen door de temperatuur van het licht manueel aan te passen. Dit wordt gemeten in graden Kelvin. De lage waarden geven de temperatuur van kaarslicht weer, terwijl de hoge waarden een bewolkte hemel of schaduw weergeven. Bekijk het diagram hierboven om te zien waar verschillende lichtomstandigheden zich precies op de schaal bevinden.

Hoe kan je de witbalans aanpassen nadat de foto genomen is

Schermafbeeldingen van witbalans op een smartphone.

De witbalans is ook eenvoudig aan te passen als je eenmaal een foto hebt gemaakt met je digitale camera of je smartphone. Op de meeste smartphones en fotobewerkingssoftware kan je de temperatuur van een afbeelding bewerken met een eenvoudige schuifregelaar. De temperatuur gaat van geel tot blauw en van groen tot magenta.

Er zijn tal van fotobewerkingsprogramma’s die je voor je smartphone kan downloaden. Sommigen werken net zo goed als bewerkingssoftware. En om de kleurbalans te wijzigen, kan je vaak een schuifregelaar gebruiken die de tint of de kleurschakering van je afbeelding aanpast. Heel wat smartphones maken het ook mogelijk om deze instellingen in je fotogalerij aanpassen.

Door met deze schuifregelaars te spelen, kom je er al snel achter hoe je je kleuren in balans kan brengen, en misschien ontdek je zelfs nieuwe creatieve opties die je leuk vindt.

Dingen waar je op moet letten wanneer je witbalans gebruikt

Een foto van een vrouw op een brug in Amsterdam. De foto laat zien hoe de witbalans invloed kan hebben op een afbeelding; de foto is opgesplitst in vier, elk deel heeft een andere tint, er is een gebalanceerde sectie in het midden in een cirkel.

Tenzij je voor een specifieke look in je foto’s gaat, kan het heel gemakkelijk zijn om te ver te gaan met de witbalans. Let er dus op dat je je niet te veel laat meeslepen bij het corrigeren van je kleuren. Om overmatig gebruik van een bepaalde tint te voorkomen, kan je proberen om de eerst schuifbalk naar de twee uiteinden te bewegen, zodat je een idee krijgt van hoe je afbeelding eruit zou zien als de ene tint prominenter aanwezig zou zijn dan de andere. Verplaats het vervolgens terug naar het middelste neutrale punt en probeer van daaruit subtiele correcties aan te brengen.

Voor een snel overzicht van de rest van onze fototips, kan je onze inleiding tot de basisprincipes van de fotografie raadplegen. Door gebruik te maken van een paar eenvoudige tips, kan je fantastische foto’s maken die perfect binnen je albelli fotoboeken passen.

Maak je fotoboek

Reacties