We nemen meer foto’s dan ooit tevoren, wat betekent dat we meer en meer foto’s op onze camera, computer en smartphone hebben staan. Ben je naar een feestje geweest en thuisgekomen met 1000 foto’s van één avond? Dat hebben we allemaal wel eens.

Hierdoor kan het ordenen van je foto’s een onmogelijke taak lijken. Maar met ons stappenplan wordt orde en structuur aanbrengen minder stressvol en krijg je de kans om terug te kijken op momenten die je misschien wel bent vergeten.

Stap 1: Maak een selectie

Hoewel het hartverscheurend kan zijn om foto’s weg te doen, komt er een tijd dat we in het diepe moeten springen en afscheid moeten nemen van foto’s die niet goed genoeg zijn. Zo doe je dat:

Controleer al je devices – smartphone, tablet, laptop, desktop, digitale camera’s enzovoort – en verwijder alle dubbele, vage, slecht belichte, repetitieve feestfoto’s en slecht geslaagde foto’s zonder bijvoorbeeld mensen erop. Als het mogelijk is op jouw device, kun je alle foto’s die je nog wilt bewerken als favoriet markeren. Je kunt ze dan makkelijk terugvinden als je alle foto’s eenmaal hebt geüpload en gecategoriseerd.

Foto's ordenen kwaliteit

Als je een foto wilt die is gedeeld op sociale media, neem dan contact op met de originele plaatser en vraag of diegene de oorspronkelijke foto met je wil delen via een cloudservice (bv. Dropbox, iCloud, etc.) of een bestandenoverdrachtsservice zoals WeTransfer. Sla de foto niet op door erop rechts te klikken, want dan krijg je een afbeelding van veel lagere kwaliteit.

Als je een foto van familie of vrienden wilt hebben, laat ze deze dan niet versturen via WhatsApp of een andere berichtenapp, want daardoor wordt de afbeeldingkwaliteit lager. Zorg dat je de foto krijgt via een van de bovengenoemde services of via e-mail als de bijlage niet groter is dan 25 MB (als de bijlage wel groter is dan 25 MB, dan komt dat waarschijnlijk omdat er meerdere foto’s worden verstuurd. In dat geval kun je ze vragen om een .zip-bestand te maken met alle foto’s erin en dat bestand te versturen, wat kleiner zal zijn).

Diep al je schoenendozen vol met foto’s op en herhaal het sorteerproces voor al je afgedrukte afbeeldingen. Als je het echt niet over je hart kunt verkrijgen om je foto-afdrukken weg te gooien, maak dan een selectie van degene die het digitaliseren waard zijn en stop de rest terug in de schoenendozen. Leer hier hoe je je foto’s kunt scannen en digitaliseren.

Foto's ordenen foto afdrukken

Stap 2 – Verzamel alles op één plek

Het belangrijkste bij het ordenen van je foto’s is zorgen dat alles op één plek staat. Dit kun je het beste doen door al je digitale foto’s en scans van foto-afdrukken op één computer te zetten.

Zo upload je foto’s vanaf je smartphone of tablet

Sluit je tablet of smartphone aan op je computer. Als je een Mac hebt, worden je foto’s automatisch opgeslagen op je computer. Als je Windows hebt, verschijnt een dialoogvenster waarin gevraagd wordt of je ze wilt importeren. Selecteer ja en upload ze.

Je kunt ook foto’s van je smartphone of tablet halen met een clouddeelservice (bijvoorbeeld iCloud, Google Foto’s, Dropbox en nog veel meer). Upload ze gewoon vanaf je telefoon of tablet en open daarna dezelfde clouddeelservice op je computer en download ze. We hebben nog veel meer tips voor het ordenen van je mobiele foto’s.

Foto's ordenen smartphone

Zo upload je foto’s vanaf je digitale camera

Sluit je camera aan op je computer. Vergelijkbaar met wat hierboven staat: als je een Mac hebt, worden je foto’s automatisch opgeslagen op je computer. Als je Windows hebt, verschijnt een dialoogvenster waarin gevraagd wordt of je ze wilt importeren. Selecteer ja en upload ze.

Sommige digitale camera’s hebben tegenwoordig een wifi-functie waarmee je je foto’s vanaf je computer kunt uploaden zonder dat je de camera hoeft aan te sluiten. Elke camera is weer anders, dus kijk voor specifieke details in de handleiding van jouw camera.

Foto's ordenen camera

Zo scan je je foto’s

Niet al je foto’s zullen digitaal zijn, dus als je afgedrukte foto’s hebt die je graag op je computer wilt hebben, moet je ze gewoon inscannen. Lees onze tips voor het scannen van foto’s voor meer informatie over hoe je dit doet.

Foto's ordenen scan

Stap 3 – Orden je foto’s op een logische manier

Je foto’s bewaren op een logische volgorde maakt het makkelijker om ze te vinden als je fotoproducten wilt maken. Zo is het ook makkelijker om ze te bekijken als je in een nostalgische bui bent. Wil je een bepaalde vakantie onthouden? Dat is makkelijker als die in de juiste map staat.

Wij ordenen onze foto’s graag als volgt:

Jaar > maand > thema

We splitsen de thema mappen op in categorieën zoals vakanties, evenementen en een algemene map voor foto’s die niet in deze mappen horen.

Foto's ordenen methode

Als je alles helemaal strak geordend wilt hebben, maak dan alvast mappen aan voor toekomstige evenementen, zodat ze klaar staan als je de foto’s gaat uploaden.

  • TIP: Als je van plan bent om iemand een gepersonaliseerd fotoproduct cadeau te geven, maak dan van tevoren een map aan voor het cadeau (b.v. een fotoboek voor mam, persoonlijke mok voor opa etc.) en voeg gaandeweg mogelijke foto’s toe.

Foto's ordenen mappen opa

  • TIP: Dit is niet alleen handig voor cadeaus. Je kunt ook speciale fotomappen maken voor specifieke persoonlijke fotoproducten die je wilt gebruiken voor speciale gelegenheden (bv. persoonlijke uitnodigingskaarten voor Jenny’s verjaardagsfeestje, persoonlijke foto-afdrukken als plaatskaartjes voor Toms bruiloft, et cetera).

Foto's ordenen mappen 2

Stap 4 – Bewaar alles op een veilige plek

Nu al je foto’s geordend zijn, wil je ze natuurlijk veilig bewaren. We raden je aan om minstens één keer per maand een back-up te maken van al je foto’s op een andere locatie dan je computer. We hebben ook wat tips voor je over hoe en waarop je ze kunt back-uppen.

Externe harde schijven

Koop een externe harde schijf en sluit deze aan op je computer. Kopieer de foto’s van de computer naar de externe harde schijf, dan heb je meteen een back-up.

Foto's ordenen opslaan

Cloudservices

Synchroniseer je tablet en smartphone met een Cloudservice (iCloud is het best voor Apple-gebruikers en Google Foto’s is het best voor Android-gebruikers) en stel een automatische back-up van je foto’s in om al je foto’s veilig op te slaan in de Cloud.

  • TIP: Maak dezelfde mappen op de plaats waar je een back-up van je foto’s maakt zodat je kopieën perfect geordend en klaar voor gebruik zijn in het geval dat er iets met je originele foto’s gebeurt.

Foto's ordenen cloud delen

Je foto’s goed geordend houden geeft je de rust en ruimte om je foto’s creatief te gebruiken, plus de mogelijkheid om schitterende fotoproducten te maken.

Maar je foto’s ordenen en veilig opslaan is slechts de eerste stap op weg naar het maken van prachtige fotoproducten. Blader door onze eenvoudige fotoboekcreatiegids voor tips over de volgende stappen.

Reacties