Telefoon foto opslag

Je smartphone gaat overal mee naartoe, en daarmee is deze waarschijnlijk je belangrijkste device om foto’s mee te maken. Je galerij kan daardoor al snel vol en rommelig worden. Daarom hebben we deze eenvoudige gids gemaakt en de beste foto-opslag apps eruit gepikt om je te helpen je smartphonefoto’s te ordenen.

Stap 1 – WISSEN!

Ga naar de fotogalerij van een smartphone en verwijder alle wazige, slecht belichte en repetitieve foto’s en de foto’s van lage kwaliteit. Wees hier echt genadeloos mee. Terwijl je dit doet, kun je ook alvast bedenken hoe je je foto’s later in mappen gaat sorteren.

Telefoon foto opslag selectie

Stap 2 – Kies een opslagoptie

Afhankelijk van hoeveel geheugen je smartphone heeft, kun je ervoor kiezen om je foto’s op je toestel of in een cloudservice op te slaan.

Kies voor je smartphone als:

 1. Je niet ontzettend veel foto’s hebt om te verwerken.
 2. Je het niet erg vindt om regelmatig foto’s van je smartphone naar je pc te verplaatsen.
 3. Je geen behoefte hebt om met cloudtechnologie te werken.
 4. Je op zoek bent naar de goedkoopste optie.

Telefoon foto opslag smartphone

 • TIP: Als je voor je smartphone kiest, zorg dan dat je minstens één keer per maand alle foto’s op je computer zet en de foto’s op je smartphone verwijdert zodat je toestel nooit vol raakt.
 • TIP: Als het geheugen van je smartphone snel vol zit, zet dan de functie ‘media automatisch opslaan’ in WhatsApp uit en verwijder chats (ga naar de chat die je wilt verwijderen, klik op de naam van de chat bovenaan. Scroll daarna naar beneden en kies ‘chat wissen’). Zorg wel dat je eerst alle foto’s die je leuk vindt opslaat.

Kies voor de Cloud als:

 1. Je te maken hebt met heel veel foto’s.
 2. Je geen zin hebt om regelmatig foto’s van je smartphone naar je pc te verplaatsen.
 3. Je het niet erg vindt om elke maand een paar euro kwijt te zijn voor meer opslagruimte (voor de meeste cloudservices).

Je hebt veel verschillende mogelijkheden voor Cloudopslag, maar hier zijn een paar van onze favorieten:

iCoud (alleen voor iOS-gebruikers: tot 5 GB gratis opslag, daarna worden er maandelijks kosten in rekening gebracht)

Google Foto’s (gratis, onbeperkt foto- en video-opslagruimte)

Dropbox (tot 2 GB gratis opslag, daarna worden er maandelijks kosten in rekening gebracht)

Microsoft OneDrive (tot 5 GB gratis opslag, daarna worden er maandelijks kosten in rekening gebracht)

Telefoon foto opslag cloud delen

 • TIP: Kies je voor een Cloudservice, zet dan de functie automatisch back-uppen aan en wis de foto’s op je smartphone zodat je opslagruimte op je toestel niet opraakt.

Stap 3 – Ordenen

Heb je eenmaal gekozen waar je ze opslaat, orden je foto’s dan in mappen (ze worden ook wel albums genoemd op sommige smartphones en in cloudservices).

Je foto’s goed ordenen maakt het makkelijker om ze te vinden als je eenmaal begint met het maken van fotoproducten. Zo is het ook makkelijker om ze te bekijken als je een bijzondere herinnering wilt ophalen. Wil je foto’s zien van een verjaardagsfeestje of huwelijk? Dat is makkelijker als die in de juiste map staan.

Wij ordenen onze foto’s graag als volgt:

Jaar > maand > thema

We splitsen de thema mappen graag op in categorieën zoals vakanties, evenementen en een algemene map voor foto’s die niet in deze mappen horen.

Telefoon foto opslag foto beheer

 • TIP: Maak van tevoren mappen aan zodat je tijd bespaart bij het ordenen van je foto’s.
 • TIP: Als je van plan bent om iemand een gepersonaliseerd fotoproduct cadeau te geven, maak dan van tevoren een map aan voor het cadeau (bv. een fotoboek voor je man, wanddecoratie voor mama etc.) en voeg gaandeweg mogelijke foto’s toe.

Stap 4 – Hou vol

Nu je smartphone foto’s allemaal geordend zijn, moet je dat volhouden. Volg deze tips om je foto’s geordend te houden:

 • TIP: Als je veel foto’s maakt van hetzelfde tafereel of dezelfde situatie, verwijder de ongewenste foto’s dan meteen.
 • TIP: Als je ervoor kiest om je foto’s in een Cloudservice op te slaan, controleer dan regelmatig hoeveel opslagruimte je nog hebt om te zorgen dat er altijd ruimte is om foto’s toe te voegen.
 • TIP: Je foto’s meteen in mappen sorteren is makkelijker dan in één keer al je foto’s van de afgelopen week of maand te moeten uitzoeken.

Telefoon foto opslag backup

Je foto’s ordenen is een verrassend leuke activiteit voor een regenachtig weekend die je de mogelijkheid geeft om terug te kijken op speciale momenten. Je foto’s geordend houden geeft je ook gemoedsrust en maakt het creëren van fotoproducten makkelijker dan ooit.

Als je alles eenmaal goed geordend hebt, is er nog veel meer wat je kunt doen om optimaal van je foto’s te genieten… Blader eens door onze eenvoudige fotoboekcreatiegids vol tips, trucs en ideeën om uit te proberen.

Reacties