Waar zet je de horizon in je foto?

Meestal plaatsen we de horizon in het midden van de foto. Dit geeft vaak een saai resultaat. Een horizon heb je in ieder soort landschap. Zet de horizon eens op 1/3 van je foto voor een spannender effect!

1. Een ruimtelijk gevoel creëren? Plaats de horizon láág in beeld (op 1/3)

Zoek de horizon op en plaats de horizon laag in je foto op ongeveer 1/3. Je krijgt nu een gevoel van vrijheid en ruimte en het is prettiger om naar te kijken. Dat effect krijg je simpelweg door je camera iets naar boven te kantelen.
De horizon op de 1/3 van je beeld zorgt voor veel lucht. Dit geeft een ruimtelijk gevoel.

2. Saaie lucht? Plaats de horizon hóóg in beeld (op 2/3)

De horizon hoog is precies het tegenovergestelde: je plaatst de horizon ongeveer bovenaan op 2/3. Een hoge horizon geeft meestal het effect van een benauwd of opgesloten gevoel, maar het is wel spannender dan de horizon in het midden.
De horizon op 2/3 van je beeld creëert veel land. Dit zorgt voor een benauwd gevoel. Echter, bij saaie luchten kan dit juist een handige truc zijn omdat je dan minder van de lucht ziet.

3. Bijna elke foto heeft een ‘horizon’ (of ‘skyline’)

Niet alleen landschapsfoto’s hebben een horizon. Ook in ander soort foto’s zit een ‘skyline’. Kijk maar eens waar deze zit in jouw foto en zorg ervoor dat hij niet in het midden staat. Zo worden je foto’s een stuk aantrekkelijker.
De ‘horizon’ is hier de rand van de kist. Hier is de ‘horizon’ laag gefotografeerd.
Hier is de ‘horizon’ hoog gefotografeerd. Dit geeft een krachtiger foto dan wanneer je de rand van de kist in het midden plaatst.

4. Creatief idee voor je fotoboek: trek de horizon door

Maak een serie waarbij je verschillende landschappen fotografeert met op exact dezelfde plaats de horizon. Als je kleine afwijkingen hebt, dan los je dit op door de foto’s in het fotoboekprogramma anders in het fotokader te plaatsen.
De 4 verschillende landschappen tijdens één vakantie. De horizon loopt hier van links naar rechts door.
Please update your browser

We built this website with the latest technologies, which makes this website faster and easier to use. Unfortunately your browser's version does not support these technologies.