Met onze eenvoudige en makkelijk te volgen fotoboektips haal je alles uit ons Windows-fotoboekprogramma en maak je zelf een geweldig fotoboek. Voordat je begint is het handig om alvast al je foto’s op je computer op te slaan en ze te ordenen met een makkelijk systeem. Als je weinig tijd hebt, heb je misschien iets aan onze tips voor het maken van een fotoboek binnen een uur.

Stap 1 – Verdeel je foto’s over de pagina

fotoboek-creatie-tips-indeling

Tip: kies voor zelf vullen in plaats van automatisch vullen zodat je meer controle hebt en je de perfecte pagina kunt maken

Optie 1: Automatische indelingen

  1. Sleep foto’s naar de pagina (je hoeft ze niet handmatig in te delen tenzij je dat wilt) en klik dan eenvoudig op tabblad ‘Pagina’ op ‘Opnieuw Indelen ‘.
  2. Het fotoboekprogramma past automatisch een willekeurige indeling toe op de foto’s op de pagina. Klik door totdat je een indeling hebt die je mooi vindt. Zit jouw stijl er nog niet tussen, kun je onder ‘Stijlen’ jouw favoriete manier van indelen selecteren.
  3. Zorg dat de pagina waarop je de indeling toepast is geselecteerd en klik daarna ergens anders op de pagina. Een groen kader verschijnt als de pagina is geselecteerd.
  4. Sla de automatisch gegenereerde indeling op met “Huidige indeling opslaan” zodat je hem later ook op andere pagina’s kunt gebruiken.

foto boek creatie tips indeling

Optie 2: Je fotoboek zelf indelen

  1. Wis de lege fotokaders op elke pagina door een foto op de pagina te selecteren en op de deletetoets te drukken op je toetsenbord.
  2. Voeg nieuwe kaders toe vanuit het tabblad “Invoegen”.
  3. Klik op “Fotokader” om een nieuw kader toe te voegen aan de geselecteerde pagina (je kunt ook foto’s naar de pagina slepen).
  4. De grootte van lege fotokaders kun je wijzigen door in het kader te klikken om het te selecteren en dan vanuit de hoeken te slepen.
  5. Je kunt de indeling opslaan door de optie “Mijn indelingen” te gebruiken op tabblad “Pagina”.

foto boek creatie tips indeling

Stap 2 – Pas je foto’s op de pagina aan

Een zoombalk verschijnt onder het fotokader zodra je er op klikt zodat je de foto kunt in- en uitzoomen. Je kunt de foto ook uitsnijden binnen het kader door de knop in het midden van de foto ingedrukt te houden en hem in het kader te slepen.

foto boek creatie tips aanpassen

Tip: zorg dat je de knop ingedrukt houdt als je de muis beweegt, anders verplaats je het kader zelf.

Je kunt de plaats van de foto’s op de pagina aanpassen door eenvoudig ergens op de foto te klikken en het kader naar de gewenste plek te slepen. Rechtsklik op de foto voor een aantal handige opties. Je kunt bijvoorbeeld een achtergrond maken van je foto, hem over twee pagina’s spreiden of op één lijn zetten met de anderen.

foto boek creatie tips aanpassen

Tip: je kunt een aantal van deze opties ook op meerdere foto’s tegelijk toepassen: selecteer de gewenste foto’s door CTRL op je toetsenbord ingedrukt te houden terwijl je op elke foto klikt. Rechtsklik met je muis als je alle foto’s hebt geselecteerd om de opties te openen.

Stap 3 – Ontwerp je pagina

Klik op tabblad “Invoegen” om achtergronden, sjablonen, kaders en clipart toe te voegen. Scroll door de categorieën om de opties te vinden die het best bij jouw thema of stijl passen. We voegen elke maand nieuwe ontwerpopties toe, dus er is genoeg keuze.

foto boek creatie tips ontwerpen

Tip: je kunt ook op internet zoeken voor meer clipart, foto’s, illustraties en ze op kleur sorteren met de optie “Foto’s” .

Verwijder ontwerpopties of voeg ze toe toe door ze eenvoudig naar je pagina te slepen. Als je een achtergrond, sjabloon of kader wilt wijzigen, hoef je alleen maar een nieuwe over de bestaande te slepen. Je hoeft ‘m niet eerst te wissen.

foto boek creatie tips ontwerpen

Als je wel sjablonen of kaders wilt verwijderen, rechtsklik er dan op om een verwijderoptie te krijgen. Clipart kun je verwijderen op dezelfde manier als lege fotokaders. Om een achtergrond te verwijderen selecteer je de pagina en kies je “Geen” in de achtergrondopties.

Het fotoboekprogramma voegt ook automatisch een aantal tekstkaders toe op elke pagina. Die kun je toevoegen, verwijderen en aanpassen op dezelfde manier als fotokaders. Dubbelklik op lege kaders om een tekstvak tevoorschijn te halen waarin je kunt schrijven. Schrijf je tekst en kies je type, kleur en grootte van de letters voordat je het vak sluit. De tekstopties verschijnen bovenin het scherm.

Tip: sla je werk regelmatig op terwijl je bezig bent.

En er is nog meer…

Er zijn nog veel meer opties om te gebruiken in je boek, maar dit is de basis om een geweldige pagina te maken. En vergeet niet om te experimenteren in het fotoboekprogramma. Als je iets toch niet leuk vindt, kun je altijd de optie “Ongedaan maken” gebruiken.

foto boek creatie tips extras

Tip: als je klaar bent, bekijk dan een voorbeeld van je pagina’s om te controleren of alles is zoals je het hebben wilt.

Volg deze eenvoudige tips en kijk eens wat voor mooie creaties je kunt maken. Je favoriete momenten verdienen een plekje in een fotoboek dat net zo bijzonder is als de foto’s zelf.

Reacties