De tijd vliegt als je plezier hebt. De magische momenten die we met familie en vriend(inn)en doorbrengen gaan het snelst. Of je nu prachtige portretten van je kinderen, groepsfoto’s met de grootouders of eigenzinnige kerstfoto’s wilt maken, met deze tips voor beginners maak je foto’s die jij en je familie nog generaties lang zullen koesteren.

1. Maak het leuk voor iedereen!

Fotograferen is heel leuk voor iedereen die van fotografie houdt, maar voor de camera staan is niet voor iedereen een feest. Of je nu jouw papa of je kleindochter, je neef of je nonkel fotografeert, het is belangrijk om de sfeer vrolijk en luchtig te houden. Kom bijeen in een ruimte waar iedereen zich op zijn gemak voelt of ga naar buiten de tuin in als je meer plaats nodig hebt. Geef je familieleden accessoires om mee te poseren, hun favoriete speelgoed of een muziekinstrument, zodat ze zich meer op hun gemak voelen voor de camera. En het allerbelangrijkste: vergeet niet te glimlachen, geef veel complimentjes en moedig ze aan. Hoe meer plezier jij hebt, des te meer plezier zullen je modellen hebben. En als je modellen gelukkig zijn, kan je meer foto’s maken!

2. Maak er een gemeenschappelijk project van

Neem de dag voordat je de fotosessie plant contact op met je familieleden om ze enthousiast te maken en er helemaal klaar voor te zijn! Brainstorm samen over een aantal ideeën, van outfits tot locaties en zelfs ideeën voor specifieke poses. Als je eenmaal begint met fotograferen, doe dan voor hoe je wilt dat je familieleden zich opstellen en vraag hen om jou na te doen. Heb je creatieve familieleden? Geef ze alleen een idee waar je heen wilt en moedig ze aan wanneer ze beginnen te improviseren met verschillende looks en poses. Geef ze energie door ze de beste foto’s op je camerascherm of smartphone te laten zien, zodat ze zich meer betrokken voelen tijdens de shoot. Je zult zien dat zelfs de meest cameraschuwe gezinsleden al snel bereidwillige deelnemers en stralende modellen worden!

3. Maak het gezellig

Het kan een hele uitdaging zijn om al je gezinsleden bij elkaar te krijgen voor een groepsfoto, maar er is niets beters dan als het uiteindelijk lukt. Begin met ervoor te zorgen dat iedereen zich op zijn gemak voelt. Misschien poseert je oudtante liever binnen op de zetel dan op het harde metalen bankje in de tuin, terwijl de kinderen zich weer liever op het tapijt in de woonkamer uitleven en je tienerzoon of -dochter zich misschien cooler voelt als hij of zij op de armleuning van de stoel zit of achter de zetel staat. Hoe comfortabeler iedereen zich voelt, hoe langer ze met plezier zullen poseren voor foto’s en hoe beter je familiefoto’s zullen zijn. Laat iedereen naar elkaar toe leunen, zeg “cheeeeese!” (of nog beter, een of andere familiegrap) en zorg dat je klaar bent om op de ontspanknop te drukken! O, en stop niet met fotograferen als iedereen is gestopt met poseren. Soms zijn de beste familiefoto’s de spontane foto’s die je neemt net nadat iedereen denkt dat je klaar bent!

4. Neem zowel snacks als je camera-uitrusting mee

Zelfs professionele modellen worden chagrijnig tijdens fotosessies als ze honger hebben. Als je op weg gaat voor een familiefotosessie, of dat nu op het strand, op een plein of op een berg is, zorg er dan voor dat je wat drankjes en snacks bij je hebt. Gelukkige familieleden zorgen voor de mooiste foto’s!

5. Zorg dat iedereen gekleed is voor de gelegenheid

Iedereen heeft wel een outfit waarin hij of zij zich extra speciaal voelt, dus laat je familieleden van tevoren weten dat ze die speciale jurk of hun meest flatteuze spijkerbroek aan moeten doen. Wil je buiten in de herfstkleuren fotograferen? Herinner iedereen eraan om een warme jas mee te nemen en misschien zelfs een paar handschoenen en een muts! Ga je naar het strand? Vergeet dan niet om zonnebrandcrème mee te nemen!

6. Fotografeer ook spontane momenten

De sleutel tot mooie familiefoto’s is je dierbaren zo natuurlijk mogelijk vastleggen. De beste manier om dit te doen is om de poses helemaal over te slaan en ze te fotograferen op momenten, zoals die zich voordoen. Kijkt grootvader weer naar zijn favoriete tv-programma met die grappige pantoffels aan? Breng hem een kopje thee en leg hem vast, terwijl hij in zijn element is. Dansen je ouders in de keuken en nippen ze van een cocktail? Maak stiekem een paar foto’s en leg de magie vast zonder te storen. Van de eerste stapjes van je baby tot die bijzondere 18e verjaardag, spontaan fotograferen is een fantastische manier om mooie en authentieke foto’s te maken van die kleine momenten, die zoveel voor ons betekenen. Houd je camera of smartphone bij de hand, zodat je altijd klaar bent om te fotograferen. Want zoals het oude gezegde luidt: “de beste camera is de camera die je bij je hebt”.

7. Vereenvoudig je achtergronden voor betere schoonheidsfoto’s

Heb je een portretfoto nodig van je knappe kleine duiveltje of een profielfoto van je vrouw of man? Geef je portretten een boost door ze tegen een propere en eenvoudige achtergrond te fotograferen. Vermijd rommelige planken en afleidende laden, of muren met veel foto’s en drukke behangprints, en ga in plaats daarvan op zoek naar mooie strakke achtergronden. Als je er geen kan vinden, hang dan gewoon een wit of zwart laken op en laat je model er een meter of twee voor staan (of zitten) om te poseren voor zijn of haar headshots. Je zult er versteld van staan hoe effectief dit eenvoudige trucje kan zijn!

8. Geniet optimaal van natuurlijk licht

De zon is de beste en meest flatterende lichtbron die er is. Zet iedereen bij elkaar in de buurt van een groot raam, zodat ze natuurlijk worden verlicht, of ga de tuin in voor een fotoshoot in de buitenlucht. Ga als het licht te fel is in de schaduw zitten, zodat je gezinsleden niet steeds hoeven te knipperen. Gebruik als het juist een saaie, bewolkte dag is een groot wit laken als reflector en kaats het zonlicht terug op de gezichten van je modellen.

9. Fotografeer niet alleen mensen, maar ook plaatsen en passies

Als je je familieleden fotografeert, wil je ze vastleggen zoals ze zijn. Het is altijd een goed idee om ze te fotograferen op de plekken waar ze het liefste zijn, terwijl ze de dingen doen die ze het liefste doen. Als je ouders dol zijn op tafeltennis, ga dan met ze mee naar het volgende toernooi en fotografeer ze in actie! Spelen je kinderen graag computerspelletjes? Kijk of je ze mag fotograferen terwijl ze zich een weg banen naar de top van het scorebord of verras ze met een nieuwe outfit, zodat ze zich kunnen verkleden als hun favoriete videogamepersonage. Houdt je partner van wijnproeven, bakken of koken? Pak je smartphone of camera en ga samen met hem of haar een avondje in de keuken staan. Je zult dan niet alleen merken dat ze zich meer op hun gemak voelen, maar je zult ook meer dynamische en geanimeerde foto’s krijgen om te delen!

10. Fotografeer ook je huisdieren

Laten we eerlijk zijn, soms zijn onze huisdieren de belangrijkste familieleden van allemaal. Maak portretten van je kat die een dutje doet op de schoot van je nonkel of neem de hele familie mee naar het strand voor een dagje uit met de hond. Frisbee en foto’s? Het is een goed idee om altijd een camera bij je te hebben. Of het nu je smartphone of een spiegelreflexcamera is, zolang je maar klaar bent om in actie te komen als je iets vast moet leggen. Laat het plezier en de spelletjes beginnen en maak foto’s van je huisdier die je met trots aan de muur kan hangen. Naast je trouwfoto’s bijvoorbeeld.

Ontdek meer adviezen en tips om je fotografie-skills te verbeteren in de albelli blog.

Reacties