Een groep van kinderen die buiten bellen blaast. De voorgrond is scherpgesteld, de achtergrond is een beetje wazig.

In onze vorige post “Hoe experimenteren met diafragma” hadden we het over hoe je de belichting van het beeld kan regelen en hoe je controle krijgt over de scherptediepte (DoF). Nu gaan we je helpen om diafragma in praktijk te brengen zodat je professioneel ogende portret- en landschapfoto’s kan maken die je ongetwijfeld aan je nieuwe albelli fotoboek zal willen toevoegen.

Herhaling van diafragma

Een close-up van een cameralens met het diafragma gedeeltelijk open.

Voordat we aan de tips beginnen, volgt hier een korte opfrissing over de basis van het diafragma. Hoe opener het diafragma van je camera is, hoe meer licht je camera kan binnendringen en hoe helderder je foto zal zijn. De scherptediepte zal ook ondieper zijn, dus je moet er rekening mee houden dat alleen het onderwerp van je afbeelding in beeld komt. Omdat er veel licht in je camera komt, moet je ook voorzichtig zijn met overbelichting van je beeld.

Aan de andere kant geldt hoe smaller je diafragma is, hoe minder licht je camera binnenkomt waardoor je foto donker wordt en je scherptediepte wordt vergroot. Dit betekent dat je moet oppassen voor onderbelichting van je foto en dat je er rekening mee moet houden dat de voorgrond en achtergrond van je foto’s scherpgesteld zijn.

Creatief gebruik voor scherptediepte

Scherptediepte is een creatief hulpmiddel in de fotografie. Het kan je helpen om bepaalde emoties tot uitdrukking te brengen en het kan de aandacht van de kijker op specifieke gebieden in je foto vestigen.

Als je gek bent op straatfotografie en je een drukke plaats zoals bijvoorbeeld een markt wil fotograferen, kies je best voor een smal diafragma. Een kleiner diafragma zorgt voor een bredere focus en helpt bij het vastleggen van alle details in de scène. Dit is wat een fotojournalist zou doen, omdat hierdoor de scène duidelijk weergeeft wat er echt gebeurt. Er is dus geen ruimte voor interpretatie.

Twee foto's van markten buitenshuis. De ene is een breed beeld van de hele markt in de schemering, de andere is een close-up van felgekleurde manden op een kraam.

Maar stel dat je één specifiek persoon of voorwerp op die drukke markt in de kijker wil zetten, zoals een kleurrijke kraampje bijvoorbeeld. Wat moet je dan doen? Je moet dan je lens op die ene marktkraam focussen en een breed diafragma instellen. Je zal zien dat alles voor en achter de kraam lichtjes vervaagt. Hierdoor kan je de aandacht van de kijker ook op dat ene item leggen dat je aandacht wist te trekken.

Twee foto's van markten buitenshuis. De ene is een breed beeld van de hele markt in de schemering, de andere is een close-up van felgekleurde manden op een kraam.

Tips voor scherptediepte voor portretfotografie

Bij portretfotografie zal je er meestal naar streven om alle aandacht op je onderwerp te richten, en het vervagen van de achtergrond is een geweldige manier om dit te doen.

Een meisje dat een appel eet in een veld vol met lang gras. Het gras op de voor- en achtergrond is een beetje wazig, het meisje is scherpgesteld.

Zoek eerst een achtergrond met een kleur of textuur die je leuk vindt en vraag je onderwerp om er voor te gaan staan. Stel je lens in op het breedste diafragma dat je hebt en stel vervolgens scherp op de ogen van je onderwerp om ervoor te zorgen dat deze perfect scherp zijn in je foto.

Maak een foto om de belichting te controleren. Als er een aanpassing nodig is, kan je dit doen door de sluitertijd te wijzigen – bekijk deze tips over sluitertijd als je even een geheugensteuntje nodig hebt over hoe je je foto’s kan verduisteren of ophelderen. Afhankelijk van wat je grootste diafragma-instelling is, moet je in staat zijn om de achtergrond wazig te zien en je onderwerp eruit te laten springen.

Als de foto er nog steeds niet uitziet zoals je het zou willen, kan je deze tips een kans geven.

Extra tips voor portretfotografie

Een klein meisje bij zonsondergang. De gebouwen op de achtergrond zijn wazig, maar het meisje is scherp.

 • Als je het diafragma al zo breed mogelijk hebt ingesteld, maar je het wazige gedeelte nog groter wil maken, kan je het onderwerp best wat verder van de achtergrond en dichter bij de camera plaatsen. Hoe meer afstand er is tussen je scherpstelvlak (in dit geval je onderwerp) en de achtergrond, hoe waziger de achtergrond zal zijn.
 • Probeer een achtergrond met meer textuur. Een bakstenen muur of een achtergrond vol bladeren kan een groot wazig effect creëren, en bovendien kunnen ze extra roodachtige of groene tinten aan je foto toevoegen.

Tips voor scherptediepte voor landschapsfotografie

Als je een landschap fotografeert, wil je over het algemeen alles scherpstellen, zodat de kijker het gevoel heeft dat hij of zij er zelf bij is.

Een foto van een lavendelveld genomen bij zonsopgang. De heuvels op de achtergrond zijn wat wazig.

Zoek een interessant landschap met veel lagen, dus iets op de voorgrond, iets in het midden en iets op de achtergrond. Stel je lens in op een smal diafragma, stel scherp op ongeveer een derde van de afstand en maak een testfoto. Als het beeld te donker is, probeer dan een langere sluitertijd om de belichting te verhogen.

Hier vind je nog enkele tips die je kunnen helpen bij het maken van de perfecte landschapsfoto.

Sluitertijdtips voor landschapsfotografie  

Een spiegelreflexcamera op een statief gericht op een meer bij weinig licht. De camera is scherpgesteld, de achtergrond is wazig.

  • Wanneer je langere sluitertijden gebruikt, kan je het best een statief gebruiken om te voorkomen dat je foto wordt verpest door camerabewegingen. Statieven zijn ideaal voor landschapsfoto’s, net als timers voor je sluiter. Op die manier kan je er zeker van zijn dat er geen ongewenste trillingen of bewegingen in de weg staan van een scherpe foto.
  • De ideale diafragma-instelling voor een scherpe opname hangt af van de lens die je gebruikt. Experimenteer met verschillende instellingen om die ene instelling te vinden die voor jou perfect is. Meestal zal deze ergens tussen f/8 en f/3 liggen.

Extra manieren om met diafragma’s te experimenteren

Een foto die zeer laag bij de grond genomen is op een regenachtige nacht. De felle lichtjes op de achtergrond zijn wazig.

Als je je landschapsfotografie naar een hoger niveau wil tillen. Waarom zou je deze creatieve tips dan eens geen kans geven?

    • Probeer eens te fotograferen met elektrische lampen op de achtergrond, zoals een winkelbord, verkeerslichten of een billboard. Als je je foto wat waziger wil, kunnen deze lichtjes voor een intense kleur zorgen.
    • Leg iets op de voorgrond van je landschap vast om diepte toe te voegen. Dit kan bijvoorbeeld iets heel eenvoudigs zoals een grote rots zijn, maar het zorgt wel meteen voor een groot verschil in je uiteindelijke beeld.

Er zijn uiteraard geen vaste regels als het gaat om creativiteit. Maar als je de basisbeginselen van diafragma en best practices fotografie leert, kan je via je foto’s een volledig verhaal vertellen.

Veel plezier bij het uitproberen van deze technieken en vergeet niet om je foto-experimenten met ons te delen met behulp van #albelli op sociale media. We zijn er zeker van dat je in een mum van tijd een geweldig portfolio van nieuwe foto’s zal opbouwen en dat je zal kunnen beginnen met het maken van een aantal professioneel ogende fotoboeken waar je echt trots op zal zijn.

Reacties