Drukke schema’s in combinatie met werk en familie zorgen er vaak voor dat bepaalde dingen op onze to-do-lijstjes (zoals het organiseren van foto’s) eeuwig blijven liggen. Maar zo hoeft het helemaal niet te gaan. We hebben voor jou een handige handleiding samengesteld met daarin tips over hoe je in minder dan een uur tijd een albelli fotoboek kunt maken. Dankzij onze tips kan je gerust creatief aan de slag met je fotoboek, zelfs als je weinig tijd hebt.

Stap 1. Plan je fotoboek (5 minuten)

 Screenshot van het albelli fotoboek ontwerproces met de verschillede groottes en beschikbare formaten.

Voordat je aan de slag gaat, kan je best al een thema bedenken zoals een recent reisje, een jaar vol foto’s, een feestje of een werkproject. Daarna is het tijd om te beslissen welke grootte en formaat je wil en hoeveel pagina’s je wil gebruiken – de meeste mensen kiezen voor een groot landschapsboek – maar je kan kiezen van small tot extra large, landschap, portret en vierkant met een maximum van 120 pagina’s.

Stap 2. Zet je foto’s in een map op je computer (25 min.)

Een screenshot van een map vol met foto's op een Windows computer.

Dit vraagt het meeste tijd, maar het is gelukkig wel eenvoudig. Maak een nieuwe map op je computer en breng de foto’s die je in je boek wil hebben over van je camera, cloud, tablet of smartphone. Android-gebruikers kunnen hen downloaden van Google Photos en iPhone-gebruikers kunnen hetzelfde doen maar dan met iCloud. Je kan ze ook ophalen bij WhatsApp of je camerarol door je telefoon aan te sluiten op je computer met een USB-kabel. Op die manier bevinden ze zich allemaal op dezelfde plek wanneer je ze gaat uploaden.

Als je ze overbrengt naar je nieuwe map, is het een goed idee om vast te houden aan een bepaalde manier om ze te benoemen en foto’s van slechte kwaliteit die je niet wil te verwijderen. Dit maakt het heel wat eenvoudiger om achteraf de juiste foto’s aan je fotoboek toe te voegen. Als je hulp nodig hebt om je afbeeldingen netjes in een map te plaatsen, kan je onze handleiding over het organiseren van foto’s raadplegen.

Stap 3. Voeg je foto’s aan je fotoboek toe (10 minuten)

Een screenhot van het abelli fotobewerkprogramma met geselecteerde foto's die klaar zijn om aan het fotoboek toegevoegd te worden.

Download ons gebruiksvriendelijke bewerkprogramma om alles nog eenvoudiger te maken. Maar je kan er ook voor kiezen om je fotoboek online te maken.

Onze downloadbare editor is degene die je moet proberen als je onze Smart Assistant tool wil gebruiken. Smart Assistant zorgt ervoor dat het maken van je fotoboek nog vlotter verloopt. Hij helpt je om je beste foto’s te selecteren en maakt daarna automatisch een fotoboek voor je.

Zodra je het bewerkprogramma geselecteerd hebt, moet je beslissen hoe je je foto’s aan je boek gaat toevoegen – Smart Assistant in het downloadbare bewerkprogramma is geweldig als je foto’s aan indelingen wil toevoegen, maar door je foto’s manueel toe te voegen krijg je meer controle. Probeer je pagina’s chronologisch of per kleur en stijl te organiseren zodat het gemakkelijker wordt om foto’s voor elke pagina uit te kiezen. Het bewerkprogramma duidt het aantal keren dat een van je foto’s is toegevoegd aan je fotoboek aan in de lijst met foto’s aan de linkerkant. Hierdoor kan je voorkomen dat sommige foto’s twee keer toevoegd worden (dit gebeurt al eens wanneer foto’s op elkaar lijken). Vergeet niet dat je altijd pagina’s aan je fotoboek toe kan voegen als je het gevoel hebt dat je niet genoeg ruimte gaat hebben.

Stap 4. Ontwerp je fotoboek (15 minuten)

Een screenshot van het abelli ontwerpproces met het bewerkprogramma waarin clipart en andere troeven getoond worden.

Nu komt het leukste gedeelte eraan. In het tabblad ‘opties’ kan je beginnen met het uitkiezen van je kaft – je kan bijvoorbeeld één van je foto’s als kaft gebruiken of je kan het blanco laten en het eventueel als je klaar bent nog aanpassen. Door te klikken op het tabblad ‘indelingen’ kan je een snelle en eenvoudige manier kiezen om je foto’s op de pagina in te delen. Hoewel het wel wat extra tijd in beslag neemt, kan je je fotoboek een extra persoonlijke touch geven met wat clipart, achtergronden, vormen, lijsten en sjablonen.

Aan de linkerkant van zowel het online als het downloadbare bewerkprogramma kan je alle verschillende ontwerpopties vinden. Neem eventjes de tijd op de verschillende opties onder het tabblad ‘achtergrond’ te bekijken. Hier kan je achtergrondkleuren kiezen uit allerlei categorieën, waaronder reis- en trendkleuren, om je fotoboek nog unieker te maken. Als je tevreden bent met het resultaat, klik je op ‘bestellen’ in het downloadbare bewerkprogramma en op ‘toevoegen aan winkelmandje’ als je online werkt.

Stap 5. Bekijk en bestel je fotoboek (5 minuten)

Een screenshot van het abelli bewerkprogramma met een preview van het voltooide fotoboek.

Als je het downloadbare bewerkprogramma hebt gebruikt, word je doorgestuurd naar de website waar je kan inloggen of een account kan maken om je fotoboek te betalen. Als je een promotiecode hebt (uit onze nieuwsbrief bijvoorbeeld) kan je deze toevoegen tijdens het betaalproces.

Als je nog wat tijd over hebt kan je hier trouwens nog beslissen om wat glanzende pagina’s aan je fotoboek toe te voegen om de kleuren zo nog meer te laten spreken.

Zo eenvoudig is het. Heb je nu even tijd? Goed! Dan kan je meteen aan de slag met je fotoboek.

Reacties