Een man en zijn dochter die buiten basketballen op een zonnige dag. De voorgrond is scherpgesteld, de achtergrond is wazig.

We hebben allemaal wel een held in ons leven, dit kan je mama, je papa, je beste vriend of je kind zijn en we vinden het allemaal fantastisch om leuke foto’s van hen te maken voor in de albelli fotoboeken. Maar soms doen deze foto’s hen geen recht aan. En daarmee kunnen wij je helpen. Wij hebben enkele eenvoudige fototips die je kunnen helpen om fantastische foto’s van die ene speciale persoon te maken.

1. Keuze uit spontane of geposeerde foto’s

Voordat je aan de slag gaat, moet je eerst bepalen naar wat voor soort foto je op zoek bent. Denk even na over de stijl die jou het leukst lijkt, spontaan of geposeerd, maar hou ook vooral rekening met de voorkeur van je held.

Spontane foto’s zijn leuk omdat ze expressies of bijzondere momenten kunnen vastleggen die vaak in geposeerde foto’s gemist worden. Als je je held spontaan vast wil leggen en hem of haar wil tonen wat je zo speciaal aan hem of haar vindt, kies je best voor een spontane foto.

Geposeerde foto’s zijn dan weer perfect om bijzondere kenmerken die jij geweldig vindt, vast te leggen. Je hoeft hierbij niet te wachten op dat ene leuke moment, je kan de foto creëren zoals jij het wil en daarbij een wat complexer verhaal vertellen.

Er zijn bepaalde elementen waar je altijd rekening mee moet houden, ongeacht de stijl van foto’s die je kiest. Denk eraan om alle aspecten te focussen, niet alleen je onderwerp. Het gebeurt wel eens dat je zo hard op zoek bent naar die ene geweldige pose, dat je alles er rondom uit het oog verliest. Zorg er dus voor dat je compositie in orde is – controleer of er niets op de achtergrond staat dat je niet wilt fotograferen en dat je alles wat je op je foto wilt tonen vast kan leggen.

2. Waarom is deze persoon jouw held?

Jij kijkt niet zomaar naar jouw held op, wat zorgt ervoor dat hij of zij jouw bron van inspiratie is. Je kan bijvoorbeeld gefascineerd zijn door hun job, hun ervaring, hun talent of hun bijzondere persoonlijkheid. Ga op zoek naar een manier om datgene wat ervoor zorgt dat deze persoon voor jouw een levende legende is, vast te leggen. Je kan dit doen door middel van de setting, de accessoires die je gebruikt, andere familieleden in de foto of door een activiteit die je hem of haar uit laat oefenen.

3. Wat vind jouw held leuk?

Deze foto’s gaan niet alleen om jou, maar ook om je onderwerp. Geef hun persoonlijkheid en de dingen die ze leuk vinden weer in je foto’s om zo goed mogelijk te laten zien wie ze eigenlijk zijn. Je kan hen omringen met hun huisdieren of met voorwerpen die verwijzen naar hun hobby of talent of je kan een familiefoto van hen maken met mensen erbij die belangrijk voor hun zijn.

4. Tijd om creatief aan de slag te gaan met je portret

Zodra je besloten hebt wat voor foto je wilt maken en hoe je je held het best in de kijker kan zetten, is het eindelijk tijd om de foto te maken. Wanneer je je compositie klaar hebt en je je vooraf vertrouwd hebt gemaakt met de cameramodi, kan je beginnen experimenteren en een foto maken van die ene bijzondere persoon waarin hij of zij extra straalt.

Als je alles wat je leuk vindt aan je superheld hebt kunnen vastleggen, kan het leuk zijn om hem of haar te verrassen met een fotocadeau. Je kan bijvoorbeeld een fotoboek met leuke momenten van tijdens jullie shoot cadeau geven of je kan ervoor kiezen om de leukste foto om te laten zetten tot wanddecoratie die je zowel bij jouw thuis als in het huis van je held op kan hangen.

START MET CREËREN

Reacties