Al die foto’s… Tijd voor wat structuur!

We hebben een paar tips op een rijtje gezet om je te helpen al je foto's te ordenen. Of je al je foto's nu hebt afgedrukt of wanneer je ze overal online hebt staan, hopelijk helpen de stappen hieronder een beetje om je foto's in een mum van tijd weer op orde te krijgen!

1. Ga digitaal

Zijn al je foto's al opgeslagen als digitale bestanden? Mooi! Je kunt deze stap overslaan en meteen doorgaam naar stap 2!
Heb je nog niet alles digitaal? Begin dan met het scannen van je afdrukken. Doe dit per foto, anders heb je straks 1 bestand met heel veel foto’s ;). We begrijpen dat niet iedereen een scanner heeft, maak dan met je digitale fotocamera of met je smartphone een foto van je fotoprints. Ja, het klinkt een beetje gek... maar het werkt echt! Heb je hier hulp bij nodig? Lees dan onze tips om je fotoprints te digitaliseren.

2. Importeren

Importeer al je foto’s vanaf je telefoon, digitale camera, tablet en laptop naar één apparaat. Hou bij het opslaan van je foto’s een vaste structuur aan voor de benaming. Wij gebruiken zelf graag de datum waarop de foto is gemaakt (jaar-maand-dag  20140329), daarachter een korte beschrijving, zoals "Vakantie Italië". Heb je meerdere foto’s met dezelfde datum èn beschrijving? Zet er dan ook een nummer of een letter achter. De benaming van je foto komt er dan bijvoorbeeld zo uit te zien: 20140329_vakantie_italië_01.

TIP: De meeste smartphones hebben de mogelijkheid om je foto's regelmatig en automatisch te uploaden naar een online backup. Gebruik die optie zodat je de volgend jaar met de lente schoonmaak een stapje verder bent!

3. Maak mappen aan

Maak voor elk jaar dat je foto’s hebt gemaakt een aparte map aan (dit werkt vooral goed als je je foto's ook op datum hebt opgeslagen). Daarna kun je in elke map submappen maken. Deze kun je benoemen met een maand of met een korte beschrijving/activiteit/thema. Maak zo veel submappen als je maar wilt: hoe gedetailleerder, hoe gemakkelijker je later een bepaalde foto straks weer kunt terugvinden!

Je mappenstructuur https://www.albelli.nl/tips-en-tricks/voorbereidingen/mappen-organiseren kan er bijvoorbeeld zo uit zien: 2015 > Februari > Vrienden.

4. Sla je afbeeldingen veilig op

Zo, alles is geordend! Je bent zo goed als klaar. Nog één heel klein stapje zodat je foto’s allemaal echt veilig opgeslagen zijn en je je nergens meer zorgen over hoeft te maken.

Als al je afbeeldingen op de harde schijf van je computer blijven staan, is je opslagruimte snel vol. Ook kan het riskant zijn als je computer plotseling kapot gaat. Het is verstandig om je foto’s op te slaan op een externe harde schijf zodat je altijd een backup hebt van die mooie herinneringen ;)! Heb je nog geen harde schijf of wil je gewoon dubbel zo zeker zijn? Tegenwoordig zijn er online veel en veilige mogelijkheden om je foto’s op te slaan. Je slaat je foto’s dan op in de zogenaamde “cloud” zoals Google Drive of iCloud. In de “cloud” heb je wel een bepaalde hoeveelheid ruimte, dus je kunt hier waarschijnlijk niet àl je mooiste foto’s kwijt.

TIP: Heb je alles eenmaal gestructureer? We hopen dat je er vanaf nu een gewoonte van maakt om je foto's regelmatig te downloaden en te ordenen ;).

Alles helemaal op orde? Hou onze blog in de gaten. In de volgende post geven we je wat tips over hoe je iets wonderschoons maakt met je foto's!
Update je browser hier

We hebben Albelli.nl gebouwd met de nieuwste technologie. Hierdoor is de website sneller en gemakkelijker te gebruiken. Helaas ondersteunt de versie van je browser deze technologieën niet. (download Google Chrome)