De lente is weer in het land, maar als het voor jou nog niet voelt alsof je huis een nieuw seizoen is binnen gestapt, dan hebben we voor jou enkele leuke interieurtrends voor het voorjaar 2019. Het albelli team sprak met Iva Vougiouka Fragou, een interieurdesigner en architecte, om te horen wat op dit moment de hipste trends zijn.

Om je kamers mee te nemen in het nieuwe seizoen, stelt Iva voor om biophilic design in je huis te integreren – een principe dat zich richt op het naar binnen brengen van het buitenleven, door het toevoegen van natuurlijke materialen, verschillende kleurtjes, en planten met groene bladeren in je kamers.

Het is de perfecte manier om je huis klaar te maken voor de lente. Iva toont je hier hoe het maken van nieuwe wanddecoratie en het aanbrengen van enkele eenvoudige aanpassingen in je interieur ervoor kunnen zorgen dat je de natuur wat meer in huis brengt.

Wat is biophilic design?

Een foto van een kamer met een koningsblauwe muur, natuurlijke grenen planken, lommerrijke kamerplanten op de planken en op een tafel, met op de natuur geïnspireerde ingelijste kunstwerken aan de muren.

Biophilic design komt van het woord ‘biophilia’, dat beschrijft hoe mensen een intuïtieve aantrekkingskracht op de natuur en levende wezens hebben en in contact met hen moeten staan. Dit is de inspiratiebron voor de populairste trend van het seizoen, biophilic design of decor. Aangezien het nu lente is, is dit het perfecte moment om je ruimte een frisse, groene en duurzame uitstraling te geven, waardoor je je dichter bij de natuur zal voelen.

Waarom zou je biophilic design in je huis moeten integreren?Een lichte witte slaapkamer met een natuurlijk grenen bed bedekt met bladmotief beddengoed, met aan het plafond hangende touwplanken met een kamerplant en een stapel boeken.

Als iemand je zou vragen om te denken aan een plek waar je je rustig en kalm voelt, dan is de kans groot dat je meteen aan een plekje in de natuur denkt. Biophilic decor kan hetzelfde kalmerende effect hebben en kan ervoor zorgen dat je minder last hebt van stress.

Vier eenvoudige manieren om biophilic decor in je huis te integreren

Het is niet moeilijk om deze trend in je huis te integreren. Met enkele accessoires, wanddecoratie en natuurlijke kleuren kan je al snel je huis opfrissen. Hieronder volgen vier tips die je kan uitproberen.

Maak wanddecoratie en foto-afdrukken met natuurlijke beelden

Een slaapkamer met groen meubilair, een verscheidenheid aan strooikussens op het bed en drie bladmotieven op de muur achter het bed.

Als je zelf de natuur niet in kan, dan moet je het doen met alles wat je vanuit je raam kan zien. Maar we hebben niet allemaal het geluk dat we een prachtig uitzicht hebben om op uit te kijken. Vaak moeten we dan ook zelf dat buitengevoel creëren met wanddecoraties en foto-afdrukken.

Door de natuur terug te laten komen in onze wanddecoratie, kunnen we ook genieten van enkele van de ontspannende voordelen waar het bekend om staat. Er zijn tal van eenvoudige manieren om natuurgeïnspireerde beelden in je huis te integreren, afhankelijk van je persoonlijke smaak. Er zijn verschillende technieken om uit te proberen: van één grote landschapsfoto die je mentaal terug kan brengen naar plaatsen die je bezocht hebt tot meer abstracte vormen van wanddecoratie, zoals een selectie van willekeurig geplaatste bladmotieven.

Een slaapkamer met gedempt grijs en groen meubilair, witte muren en een grote collectie foto-afdrukken van verschillende afmetingen achter het bed, met illustraties van gebladerte en insecten.

Om met je wanddecoratie en foto-afdrukken een natuurlijke uitstraling te bereiken, kan je best voorkomen dat de kunstwerken vlak langs mekaar komen te staan. Niets in de natuur is perfect recht en uitgelijnd, dus probeer met de positionering te spelen om een meer organisch resultaat te bereiken.

Neem planten in huis

 Een in tweeën gedeelde foto. De rechterkant toont een lichte en luchtige kantoorruimte in iemands huis met verschillende kamerplanten en cactussen. De linkerzijde is een close-up van een mok die gebruikt wordt als plantenbak op een aanrecht.

Een van de gemakkelijkste manieren om de natuur in je huis te introduceren is door planten in huis te halen. Planten hebben allerlei voordelen, ze kunnen helpen om de lucht in huis te zuiveren en om de concentratie en het welzijn te verbeteren. De combinatie van enkele planten met natuurlijke elementen, zoals hout en dennenappels, kan een ruimte zo veel rustiger aan doen voelen.

Het is bijvoorbeeld erg slim om gepersonaliseerde mokken als plantenbak te gebruiken om zo een persoonlijke touch aan je interieur toe te voegen. Zorg er ook voor dat je geen plastic potplanten gebruikt. Bij biophilic design draait alles om de connectie met natuurlijke materialen en al hun voordelen.

Kies voor een ander kleurtje op de muur

Een slaapkamer met een smaragdgroene muur, met een bed bedekt met wit, grijs en bruin beddengoed, marmeren planken aan de muur en een houten bijzettafel.

Kleuren zijn erg belangrijk in een biophilic decor. Om deze trend ook in jouw kamer toe te passen, moet je kleur zeker niet uit de weg gaan. Kies voor een natuurlijk getint palet om weer te geven wat je buiten ziet, en gebruik het om een vrolijke, productieve en creatieve omgeving te creëren.

De belangrijkste kleuren die opduiken in biophilic design zijn aardetinten, donkergroen, blauw, bruin en goud. Als je deze stijl volgt, probeer dan uit de buurt te blijven van saaie kleuren, want die kunnen een negatieve invloed hebben op je stemming. Kies dus zeker voor levendige en warme kleuren, ook al is het maar één bepaalde muur of enkele accessoires.

Je kan ook een felgekleurde accentwand combineren met wanddecoratie en foto-afdrukken om zo een focuspunt in je ruimte te creëren.

Creëer accenten met stoffen met patronen en natuurlijke materialen Een witte slaapkamer met een metalen frame bed bedekt met zwart en wit bladmotief beddengoed. Het bed wordt omringd door monochrome meubels en bladrijke kamerplanten.

Tijd om de laatste details toe te voegen. Decoratieve elementen, zoals bloemenkussens of stoffen met bladmotieven, kunnen accenten aanbrengen en een vleugje natuur toevoegen aan je zetel of bed. Een andere tip die je kan helpen om je look op een zeer kosteneffectieve manier af te werken, is door je bestaande decoratieve objecten, zoals fotokaders en vazen, te gebruiken en ze vervolgens te bekleden met natuurlijke materialen, zoals touw of hout.

Probeer ook hier synthetisch materiaal of stof te vermijden en kies voor natuurlijke materialen – dat is waar het bij biophilic design om draait!

Over Iva

Iva is architecte en interieurdesigner. Ze heeft gestudeerd aan de Welsh School of Architecture in Cardiff, UK en aan de Florence Design Academy in Italië. Momenteel is ze gevestigd in Griekenland.

Bezoek de website van Iva voor meer informatie over haar en haar werk. Je kan haar trouwens ook volgen op Facebook (Studio78 Architects) en Instagram (@studio78architects).

Om de tips van Iva in praktijk te brengen, kan je zelf wanddecoratie van albelli maken met daarbij natuurlijk aandacht voor de natuur, of je kan aan de slag gaan met het maken van een collectie foto-afdrukken om je kamer helemaal op dit frisse voor de lente.

 

Heb je dingen gezien die je leuk vindt? Klik dan op de icoontjes hieronder en deel het op sociale media.

Reacties